Proselinsgården

Huset

Gården byggdes år 1807 av  Olof Mattson och hustrun Anna som ägde och bodde i huset 1807-1831. Därefter bodde Pros Mats Mattson och hustrun Karin i fastigheten mellan 1831- 1865 och sedan Pros Anders Mattsson och hustrun Margta 1867-1902. Då tog sonen Mats över huset och levde och drev jordbruk på gården tillsammans med hushållerskan Katarina "Kari" fram till 1964.

När Mats Proselin avled donerades gården till dåvarande Bjursås kommun.

1973 fick Bjursås Ridklubb tillgång till gården för att bedriva ridskoleverksamhet. Den gamla ladugården och tillhörande byggnader användes som stallar för ridskolans hästar, boningshuset som bostad åt ridskolechefen och senare även som klubbstuga.

Under 2000-talet har ridklubben byggt nya ändamålsenliga lokaler med ett helt nytt stall och ridhus i direkt anslutning till Proselinsgården.

De senaste åren har Proselinsgården genomgått omfattande renoveringsarbeten för att idag kunna användas som kurs- och lägergård med möjlighet till att hålla mindre möten, festarrangemang och boende. Vi har plats för 50 sittande gäster samt 15 sängplatser.

I framtidsvisionerna finns planer på att renovera uthuslängorna med uthyrningslägenheter, gäststall och flera duschar.

Vill du boka Proselinsgården för fest, möte eller övernattning?
Sänd gärna ett sms eller ring 072-700 21 15.
Intäkterna från gården är ett stöd till ridklubbens verksamhet.

Uppdaterad: 03 JUN 2022 17:43 Skribent: Eva Carlsson